Handrem bevroren: wat nu?

Een bevroren handrem kan een vervelende obstakel zijn tijdens de koude wintermaanden. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat je snel weer veilig de weg op kunt. In dit artikel bespreken we een paar handige tips om een bevroren handrem te ontdooien en te voorkomen dat het probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Wat is de oorzaak van een bevroren handrem?

De handrem is een puur mechanisch onderdeel en werkt door middel van een kabel – omgeven door een huls – die de remblokken tegen de remschijven aandrukt. Water kan in de huls terechtkomen en als het buiten koud is, kan deze kabel bevriezen. Het ijs belemmert het glijden van de handremkabel in de huls.

Tips om een bevroren handrem te ontdooien

  • Rij voorzichtig voor- en achteruit: de beste manier om een bevroren handrem los te krijgen, is door de auto voorzichtig te verplaatsen. Trek hiervoor de handrem eerst extra aan, zodat het mogelijke ijs in de kabel breekt (door beweging kan het ijs al loskomen). Wanneer dit niet werkt, doe je de handrem naar beneden en rij je voorzichtig voor- of achteruit. Enkele centimeters is genoeg, daarna kun je weer stoppen. Doe dit een paar keer totdat de rem losschiet.
  • Helpt dit niet? Laat dan de motor ongeveer 15 minuten draaien. De warmte van de motor kan helpen om de handremkabel te ontdooien.
  • Wanneer dit ook niet werkt, kun je het met extra warmte gebruiken. Gebruik hiervoor een haardroger, die je zo dicht mogelijk bij de wielen houdt waarop de handrem werkt – vaak de achterwielen. Let op: gebruik geen gasbranders of andere apparaten.

Anticiperen op vorst

Ziet het ernaar uit dat het gaat vriezen, dan is het beter om de handrem niet te gebruiken. In plaats daarvan parkeer je de auto in de versnelling. Op die manier kan de handrem niet vast vriezen. Wanneer je een automaat hebt, maar geen parkeerstand, dan kun je de auto veilig parkeren door Drive of achteruit in te schakelen voordat je de motor uitzet. De auto blijft dan respectievelijk in de eerste of achteruitversnelling staan.

Heeft je auto een elektrische handrem? Dan kun je die ‘gewoon’ gebruiken tijdens de vorst. Deze systemen werken niet met kabels, maar op stroom.