Waarom heb je winterbanden nodig?

In de wintermaanden zijn in Nederland de wegen vaak glad en nat. Ook wordt de kans op vorst en sneeuw groter. Het risico op ongelukken wordt hierdoor groter. Winterbanden kunnen dit risico aanzienlijk verminderen. In dit blog gaan we dieper in op het belang van winterbanden.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik bij winterse omstandigheden om meer grip te bieden op natte en gladde wegen. Ze zijn gemaakt van een zachter rubber dan zomerbanden en hebben een duidelijker profiel. Dit zorgt ervoor dat ze beter aan het wegdek kleven. Al bij een temperatuur van onder de 7 graden merk je dat winterbanden beter werken dan zomerbanden.

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Winterbanden bieden een aantal voordelen ten opzichte van zomerbanden bij winterse omstandigheden:

  • Kortere remweg en meer grip:winterbanden zorgen voor een kortere remweg op nat en glad wegdek. Dit kan het verschil maken tussen een ongeluk en een veilige stop. Ook bieden winterbanden meer grip, wat ideaal is als je op wintersport gaat en een berg op moet rijden.
  • Betere wendbaarheid:winterbanden zorgen voor een betere wendbaarheid bij lage temperaturen. Hierdoor is het gemakkelijker om bochten te nemen.

Het voordeel van winterbanden zit dus vooral in het verbeterde contact met het wegdek, waardoor je veel meer controle over je auto hebt.

Waarom niet het hele jaar met winterbanden rijden?

Het zachte rubber van winterbanden zorgt ervoor dat ze onder warme omstandigheden veel sneller slijten, waardoor je al snel toe bent aan een nieuwe set banden. Daarnaast hebben winterbanden in de zomer juist minder grip dan de zomerbanden, wat leidt tot een langere remweg. Ook dat komt door de samenstelling van het rubber; die is duidelijk gemaakt om optimaal te presteren bij koude weersomstandigheden.

Wat is het beste moment om te wisselen naar winterbanden?

Op het moment dat het koud en guur wordt in Nederland, er vorst aan de grond komt en / of dat de kans op sneeuw groter wordt, is het aan te raden om de winterbanden onder de auto te laten monteren. Wil je graag wat hulp hierbij om eraan te denken: bij het verzetten van de klok naar wintertijd kies je voor de bandenwissel. Dit geldt ook voor de zomertijd, waarbij je wisselt van winterbanden naar zomerbanden.

Zijn winterbanden in Nederland verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Wel wordt het sterk aanbevolen om ze te gebruiken bij winterse omstandigheden. Dit geldt voor alle auto’s, ongeacht het type of de grootte. In verschillende andere landen zijn winterbanden wel verplicht.

Wat is beter: winterbanden of all season?

All season banden zijn een combinatie van zomerbanden en winterbanden. Ze zijn gemaakt van een rubbermengsel dat geschikt is voor zowel warme als koude temperaturen. All season banden kunnen dus het hele jaar gebruikt worden. Echter, ze zijn niet geschikt voor het extreme weer. Daarom adviseren wij om altijd winter- en zomerbanden te gebruiken.

Let bij een all season band wel op het icoontje met de berg en sneeuwvlok, dat aangeeft dat de eigenschappen in winterse omstandigheden voldoende zijn. Want anders heb je echt een probleem als je wel wil rijden op een helling.

Afspraak maken voor winterbandenwissel

Het wisselen van de banden is essentieel om de veiligheid en prestaties op de weg te waarborgen. Maak een afspraak voor je bandenwissel, zodat je weer snel en veilig de weg op kunt. Wij controleren altijd de staat van de banden en zorgen ervoor dat ze aan alle veiligheidsnormen voldoen. Naast de bandenwissel bieden wij ook opslagmogelijkheden voor uw banden, zodat ze veilig en in optimale conditie bewaard worden.